Як нестача руху впливає на внутрішню структуру вашого тіла

Фасції

Ми всі буквально склеєні зсередини, спробую пояснити це простими словами. Кожен з вас знає, що рухатися дуже корисно, але чому? Звісно, рухатися потрібно в міру, не обов’язково бігати марафон кожного дня. Як деякі унікуми.

Справа у тоненькій плівочці, яка буквально оточує всі наші м’язи, органи та кістки. Насправді наші тіла в прямому сенсі слова склеєні фасціями. Простіше кажучи, коли ми рухаємося, цей клей не застоюється. А коли не рухаємося, він стає такою собі липкою переплетеною структурою.

Ось знімок фасцій людини до накладання гіпсу. А це знімок нерухомої кінцівки після трьох тижнів. Насправді через погану рухливість фасцій між собою ми починаємо отримувати проблеми зі здоров’ям.

Фа́сція (лат. fascia, буквально — «пов’язка», «зв’язка», «бинт») — це тип сполучної тканини, який пронизує все тіло людини, утворюючи його «м’який скелет» і визначаючи тип тілобудови та її індивідуальні особливості. Фасція виконує функції підтримки, стабілізації, оточення і відокремлення м’язів та внутрішніх органів. Виділяють три основні типи фасцій: поверхневу, глибоку і вісцеральну (парієтальну).

Чому фасції злипаються

Фасції злипаються через відсутність руху через те, що їх основна функція — забезпечення ковзання і взаємодії між м’язами, органами та іншими тканинами. Коли людина активно рухається, фасції залишаються гнучкими, тому що вони отримують належну кількість кровообігу і рідини, яка допомагає їм ковзати одна відносно одної. Однак коли руху мало або він відсутній взагалі, фасції втрачають свою еластичність, зменшується кровопостачання і гідратація тканин. Це призводить до утворення спайок — місць, де фасції “злипаються” між собою.

Згодом це може призвести до обмеження рухливості, болю в суглобах або м’язах і навіть до порушень у функціонуванні внутрішніх органів. Тому регулярний рух і фізична активність допомагають зберігати фасції еластичними і запобігають їх злипанню.

Такий шлях! Всім мир!

#493

Корисні матеріали, сервіси та підписка

Телеграм канал – Інформаційна безпека мозку для ментального здоровʼя

Телеграм канал — Переконання та стратегії для росту, щастя, успіху

Тренажер для вивчення іноземних мов Words

Матеріали для продажників [ в розробці ]

Матеріали з маркетингу [ в розробці ]

>> Отримати відповідь на питання, яке вас цікавить

Розробка сайтів під ключ

Підписатися в Телеграмі [ там ділюсь короткими думками, музикою та анонсами статей ] , Ютуб [ тут різними корисними відосами ] та x.com

Було корисно та цікаво – підпишись, поділись та перешли друзям!